My Best Friend’s Exorcism – ett high school-drama om demonisk besatthet

2018 skapade jag lästraditionen att välja en internationellt omtalad, modern skräckis att mysa till i oktober varje år. I den mån en tratition kan kallas tradition redan sin första förekomst, vill säga. 2018 års oktoberskräckis var My Best Friend’s Exorcism, en roman jag fastnat för tack vare sin förtjusande mashup av teman.

”The year is 1988. High school sophomores Abby and Gretchen have been best friends since fourth grade. But after an evening of skinny-dipping goes disastrously wrong, Gretchen begins to act…different. She’s moody. She’s irritable. And bizarre incidents keep happening whenever she’s nearby. Abby’s investigation leads her to some startling discoveries–and by the time their story reaches its terrifying conclusion, the fate of Abby and Gretchen will be determined by a single question: Is their friendship powerful enough to beat the devil?”

My Best Friend’s Exorcism har hittat en blandning av teman som sticker ut ordentligt och som inte har några problem att locka mig till läsning. Men med det sagt är berättelsen är oerhört konventionell i sin dramaturgi, vilket jag brukar ogilla men i detta fall har lätt att finna mig i. Skeendena i romanen är dramatiska och vändningarna är osannolika till sådan grad att romanen nästan kan upplevas som en parodi på den populärkulturella berättelsen. Kanske är det därför jag, som annars har så svårt för konventionell dramaturgi, kan förlåta My Best Friend’s Exorcism för sin förutsägbara sådana. Berättelsen utgörs av ett frankensteinskt hopplock av diverse element vi är vana att finna drama i high school-miljö och skräck om demonisk besatthet, alltihop toppat med en uppsjö av 80-talsreferenser. Självklart kan även dramaturgin vara en klyscha i det sällskapet.

Sin mallade dramaturgi till trots älskar jag vad jag läser. Stämningen i berättelsen är allt jag hoppades att den skulle vara när jag såg titeln och läste baksidestexten, vilket måste betraktas som en stor bedrift. Annars är det sällan min bild av vad jag tror jag ska få läsa stämmer överens med vad jag faktiskt läser. De nostalgiska 80-talsvibbarna blandat med det kusligt demoniska och med de charmiga karaktärerna, som rakt igenom består av arketyper du sett i alla high school-filmer, gör läsupplevelsen till en stor njutning.

Om jag ska rikta någon form av kritik så vill jag i första hand vända mig mot författarens förmåga att beskriva kritiska skeenden. Jag upplever vid flera tillfällen att han inte lyckas förmedla i tillräckligt god utsträckning hur berättelsen har hamnat i en avgörande situation. Plötsligt är situationen över innan jag hunnit fångas av hur viktig den är… eller var, eftersom den som sagt redan är över. Däremot är författaren väldigt bra på att beskriva äckel!

My Best Friend’s Exorcism var en av mina absolut bästa läsupplevelser 2018. Betyg 5/5

Kuriosa

I My Best Friend’s Exorcism förekommer glassen Frusen Glädjé, vilket tydligen var en glass som fanns på riktigt i USA på 80-talet.

Författaren Grady Hendrix är tidigare mest känd för sin roman Horrorstör som utkom 2014 (den recenserade boken kom 2016), om skräck på ett möbelvaruhus snarlikt IKEA. Den är faktiskt utgiven på svenska också, under den oerhört campy titeln Bokea : inredning till döds.

Det här inlägget postades i Litteratur och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *