Fantastiska vidunder: Grinderwalds brott (2018)

Film från 2018

Fantastiska vidunder och var man hittar dem lyckades tyvärr inte ta mig med storm, men jag var ändå förhoppningsfull när jag skulle till att se dess uppföljare på bio. Den hade ju ändå en helt fantastisk värld att utspela sig i. Det enda som behövdes var en story som inte stack iväg åt fel håll. Och jag blev faktiskt ganska nöjd!

Grinderwalds brott har betydligt mer riktning än sin föregångare. Här finns motiv för allt som sker, det är inte längre bara slumpmässiga möten som tar historien framåt! Newt Scamander har skäl att söka efter Tina, Tina har skäl att söka Credence, Credence har skäl att söka efter sitt förflutna, och så vidare.

Den här filmen innehåller massor av referenser och backstory. Karaktärer, platser, föremål och företeelser som vi hört talas om i de ursprungliga sju romanerna refereras friskt, på ett sätt som inte alls förekom i den förra filmen. Kanske är det därför den här får betydligt sämre betyg av recensenter men betydligt bättre av mig. Det kanske låter fånigt, men den här är trots allt lite svårare. Det är referenstungt. Det måste vara svårt att uppskatta filmen för den som inte är insatt i världen. Och detta är så klart ingen kritik mot de som ogillar filmen – klart att man inte ska behöva ha stenkoll på allt som hänt i tusentals romansidor för att kunna uppskatta en storfilm – men det är likväl en möjlig förklaring.

Annars vet jag inte varför Grinderwalds brott får dåliga betyg. Den är ju bättre, betydligt bättre, än seriens första film. På nästan alla sätt. Eller?

Det enda jag verkligen måste hålla emot filmen är dess titel. Grinderwalds brott? Det finns någonting där, någonstans i titeln som ändå antyder att den skulle handla om Grinderwalds brott. Men visst gör den väl inte riktigt det?
Jag utnämner Grinderwalds brott till årets sämsta titel. Tätt följd av (den härliga) julkalendern Storm på Lugna gatan som handlar om familjen Storm på Lugna gården.

Hittade en artikel som höll med mig (om filmtiteln, inte julkalendern).

Betyget blir i slutändan 4 av 5. En bra film.

Det här inlägget postades i Film och TV och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *