The Showers

Klassisk creepypasta

The Showers var en av de tidigaste creepypastor jag läste. Den dök upp på NoSleep när det bara fanns runt hundra tusen subscribers på forumet, att jämföra med runt 12 miljoner som det är idag. Där blev den också utsedd till 2012 års läskigaste berättelse, vilket är en betydligt bättre måttståck än dess faktiska antal upvotes (666 och 669 för de två delarna). Det kan dock sägas att jag första gången fann The Showers på Creepypasta wiki, där den rekommendarades ivrigt.

Jag tyckte tonen i The Showers var fantastisk. Berättelsen var mystisk, lågmäld och aldrig så flippad som många andra berättelser blev ju närmare slutet vi nådde. Den skapade frågor som vi aldrig fick besvarade och lämnade ett sug efter mer. Den var perfekt i mitt tycke. The Showers blev min självklara rekommendation när det skulle tipsas som Creepypastor.
När Creepypodden kom tipsade jag givetvis om den och det går att höra The Showers i avsnitt 15, som är helt dedikerat till berättelsen. Den finns förstås även inläst på engelska i många olika tappningar för den som vill lyssna.

För några veckor sedan upptäckte jag, av en slump, att The Showers hade fått uppföljare. Mer än 5 år efter del 1 och 2 hade tydligen, under början av 2018, del 3, 4 och 5 kommit! Jag kastade mig över dem, orolig för att dessa nya delar skulle förstöra helheten, men samtidigt spänd av förväntan.

The Showers inleds med att en lärare berättar en gastkramande historia om sin egen tonårstid då han under en roadtrip med vänner funnit en märklig lada med ännu märkligare innehåll. Mycket mer än så tycker jag inte att man behöver berätta, i alla fall inte utan spoilervarning. Text med innehållande spoilers kommer längre ner.

Behöver du som creepypasta-läsare ta dig an denna berättelse då? Ja! Läs åtminstone del 1-2. De tillhör fortfarande mina absoluta favorit-creepypastor. Del 3-5 gjorde mig väldigt besviken, men det var väl inte annat att vänta. Egentligen gör jag dig som läsare en otjänst när jag berättar att del 3-5 ens finns, för de svärtar liksom ner berättelsen som helhet. Så glöm att de finns, är du snäll.

Här är del 1.

Betydligt mer resonemang följer nedan. Spoilervarning utfärdas.

Okej, så i del 1 berättar huvudpersonen Jacks lärare om när han upptäckte The Showers. I del 2 råkar Jack och hans vänner också hitta dit. De två delarna är ganska lika varandra. Men de kommer undan med det, för de har båda en sådan ypperlig stämning.

Så fort jag började läsa del 3 kände jag att denna hade dimensioner som andra creepypastor inte har. Detta eftersom det är författaren till en omåttligt populär pasta som nu återkommer efter fem års tystnad. Det ger en autencitetskänsla som jag oftast saknar på NoSleep. Författaren skriver att han för fem år sedan berättade om The Showers, och det är ju faktiskt sant! Jag vet ju det! Jag läste den själv!

När vi återvänder till del 3 berättar Jack att han dragit den här historien gång efter annan och blivit en skicklig historieberättare då han lärt sig att anpassa berättandet för att göra optimalt intryck på målgruppen. Jack har en flickvän som hört berättelsen otaliga gånger och nu vill att de reser till Broken Bow, Nebraska, och letar upp The Showers. Efter vissa dubier reser de dit, tillsammans med en kompis.

Del 3 är bokstavligt talat transportsträcka. De reser, de gnabbas, de stannar på en mack, de reser vidare. Det är allt som händer. Jag inser här att del 3-5 kommer vara ett och samma händelseförlopp, bara pausade vid lämpliga cliffhangers. Besvikelse infinner sig.

Del 4 känns inledningsvis något bättre. De kommer fram, de blir arga på varandra, det händer en och annan mystisk sak som INTE förklaras, och det är detta icke-förklarande som ger kvalitet! Berättelsen blir aldrig övertydlig. Tyvärr utvecklas inte del 4 till något helbra heller, den är också i stort sätt transportsträcka till finalen. Och jag har verkligen något emot enskilda berättelser som presenteras som serier bara i syftet att de ska bli just serier.

Del 5 är i mångt och mycket en repris på del 1 och 2, i det att Jack och hans flickvän drabbas av ett långsamt angrepp från de spöklika varelserna och nätt och jämnt lyckas fly från det märkliga duschutrymmet. De blir räddade i sista stund av kompisen, vilket vi läsare kunde räkna ut i samma ögonblick som kompisen valde att stanna i bilen för att röka på, istället för att följa med och undersöka den spöklika ladan som de rest i timmar för att nå fram till. På liknande sätt hade läraren blivit räddad i del 1 och på liknande sätt hade Jack blivit räddad även i del 2.

I slutet av berättelsen, när Jack nu åter tagit sig till NoSleep för att dela med sig av sina upplevelser, är hans önskan att alla läsare ska sprida vidare historien, men att alltid förändra detaljer, så att ingen i slutändan ska veta vad som är sant om hur man hittar The Showers och vad som finns där. Det är en ganska listig förklaring för creepypasta-författaren för att kunna berätta samma historia en tredje gång.

I slutändan kan jag konstatera att de nya delarna av The Showers klarade sig från fällan att utforska för mycket av konceptet. Vi slapp drabbas av en fullständigt avklädande förklaring till vad som tidigare skett, vilket nästan alltid brukar förstöra berättelser som helhet om de förekommer.
Å andra sidan hände det inte något nytt över huvud taget, vilket ändå får ses som något av ett antiklimax. Optimalt hade varit bibehållen stämning och ett liiitet nytt utforskande av The Showers. Men nu stod vi stilla på samma ställe vilket förtog stämningen. Tyvärr tyvärr.

Hur var mottagandet?

Del 1 fick jubel och beröm i kommentarsfältet. 666 upvotes, i september 2012.
Del 2 fick 669 upvotes, september 2012, och enastående bemötande i kommentarsfältet.

Del 3 som kom i mars 2018 fick 112 upvotes. Det var inte många kommentarer alls som kom, och de som ändå kommenterade hade väldigt spretiga och mest bara lättsamma, tramsiga saker att kommentera.
Del 4 som kom dagen efter fick 84 upvotes. Väldigt få kommentarer, men de som kom var ändå engagerade. De kände till The Showers och dess klassikerstatus.
Del 5 som kom ytterliagre ett dygn senare fick 126 upvotes. Hyllande kommentarer nästan uteslutande, men ingen riktig diskussion. Ett slags tack för showen, och så visdomsorden “That so few people here even noticed it happen is sort of a strange comment on how nosleep has grown”.

Min ursprungliga tanke var att göra en graf över hur förhållandet mellan upvotes och subscribers förändrats, men det är så astronomiska skillnader att det vore poänglöst. Och inte helt rättvist heller, eftersom NoSleep vuxit och vilken författare som helst riskerar att få sina berättelser dränkta i det stora inflödet av creepypastor, även om berättelserna håller hög kvalitet.

Det fanns hur som helst runt 94 tusen subscribers på den tiden då The Showers dök upp 2012. Nu finns där 12 miljoner. Alltså 120 gånger så många subscribers idag. Då fick den närmare 700 upvotes, nu runt 100. Alltså en sjundedel. Man kan med orättvis matematik säga att de första delarna är 840 gånger så populära som de sista. Men det är som sagt helt klart orättvis matematik.

Fler läskigheter

Det kan nämnas att författaren till creepypastan har publicerat ytterligare enstaka berättelser på reddit, men mer nämnvärt är att han är en av skaparna av The Andersen Journals, en av de ledande youtubeserierna som fokuserat på konceptet Slenderman.

Youtubeserier om Slenderman är förresten värt minst ett inlägg i sig. Kort kan väl sägas att Marble Hornets är den största serien, som utan tvekan varit mest inflytelserik för utvecklingen av mythosen. The Andersen Journals kan klassas som den femte mest populära serien. Inte alls lika inflytelserik, inte alls lika välkänd och inte alls lika innovativ vad gäller utvecklande av mytosen. Men likväl den femte största.

Det här inlägget postades i Litteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *