I Dared My Best Friend to Ruin My Life – He’s Succeeding

Populär creepypasta

Det är svårt att jämföra populariteten mellan olika creepypastor på reddit endast baserat på antalet upvotes. Jag skulle kunna skriva ett långt resonerande inlägg bara om hur jag tycker att man ska gå till väga för att hitta guldkornen, och det kanske jag gör också en vacker dag. I så fall kanske det dyker upp en länk.. här? Eller här? Hoppas det.

En av de mest populära creepypastorna som dykt upp på NoSleep är hur som helst berättelsen med det långa och clickbait-klingande namnet I Dared My Best Friend to Ruin My Life – He’s Succeeding. Berättelsen utgörs av 8 delar. Jag rekommenderar del 1 och 2, men blev inte såld av fortsättningen.

Historien tar sin början då två uttråkade killar i 20-årsåldern kommer fram till att de behöver mer drivkraft i vardagen. De behöver höja minimikravet på sin prestation, för att tillvaron inte ska vara så tradig. David föreslår att de hädanefter ska försöka förstöra varandras liv. Zander accepterar tvekande förslaget med tanken att detta kanske innebär att de kommer sabotera småsaker emellanåt för varandra, inget värre än så. Vad han inte vet är att David förberett sig i flera år inför denna dag.

Här hittar ni del 1.

Nedan följer en spoilerlätt text.

Grundkonceptet tycker jag är lysande. Hur ska du gå till väga för att förstöra för en människa på avstånd? Det är spännande att klura på vilka metoder som kan tas till, och lika spännade att läsa om vad David gör för att paja för Zander. Det lekfulla konceptet är vad jag brukar benämna lekskräck. Det är skräck, men det är samtidigt en lek med regler och hinder som ska besegras, för åtminstone vissa av deltagarna. De saboterande åtgärderna börjar med mängder av reklam på hallgolvet och spammail men blir snart, som ni förstår, betydligt värre.

Det är ganska vanligt att creepypastor på NoSleep som släpps i flertalet delar blir mer och mer filmiska för varje del som släpps. Dvs att de mer och mer liknar Hollywoodfilmer i sina dialoger och beskrivningar av scener, liksom i sin dramaturgi och händelseutveckling. De får ofta högre och högre tempo för att kulminera i en storslagen slutstrid, de innehåller klämkäcka oneliners och i kommentarsfälten skrivs det frekvent att någon MÅSTE göra en film av den här berättelsen. Jag förstår skribenterna till sådana kommentarer, för det går verkligen att föreställa sig berättelserna som film. De är ju upplagda som filmer.
Den här berättelsen är inget undantag. Den är som stöpt i hollywoodmallen för en generisk thriller. Det är tyvärr ingenting jag anser vara positivt. Jag föredrar mina creepypastor oförutsägbara och långsamt krypande läskiga, inte fartfyllda och mallade till perfekt förutsägbarhet. Jag vill inte höra talas om biljakter, eldstrider eller – kanske värst av allt – tuffa oneliners. Huvaligen.

Jag rekommenderar del 1-2 av berättelsen, utan tvekan. De är kreativa, lekfulla och obehagliga. Därefter (del 3-8) börjar berättelsen långsamt formas mer och mer till hollywoodsk förutsägbarhet, för att kulminera i en kavalkad av klyschor. Detta är dock en av de mest älskade berättelserna på NoSleep, så läs den för all del om du vill öka på creepypasta-allmänbildningen.

Den som gillar serien kan även spana in dess uppföljare.

Det här inlägget postades i Litteratur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *