Gräns (2018)

Film

Sammanfattning: Efter mycket om och men ger jag filmen 4 av 5 i betyg. Jag har mest kritik mot storyn, och är mest förtjust i miljön. Texten nedan innehåller lätta spoilers, men inga som du inte redan läst någon annanstans.

Rita jobbar i tullen. Hon står i ankomsthallen och sniffar i luften när de som stiger av färjorna kliver av. Hon kan lukta sig till rädsla, skam och oro. Hon hittar alla som försöker dölja något. Men det är inte det enda som märker ut Rita. Hon ser även annorlunda ut och har en helt annan relation till naturen än någon människa hon träffat. Tills den dag Vore kliver av färjan. Vore har något att dölja, men Rita kan inte förstå vad. Hon blir märkligt dragen till honom.

Gräns bygger på en novell av John Ajvide Lindqvist. Jag har tidigare läst novellen, som i sin genre är ganska lång (66 sidor i pocketversionen av Pappersväggar). Jag gillade den inte. Men jag har lätt för att gilla lågmälda draman och ville därför ge filmversionen av Gräns en chans.

Jag tyckte att filmen höll sig toppen i kanske två tredjedelar av speltiden. Tänk om den vågat göra som Cloverfield, och nöja sig med att vara 75 minuter lång. Tänk om den klippt precis där jag tyckte att filmen nått sin topp. Då hade den skördat goda betyg. Men tyvärr hade filmen dramaturgiska bågar som skulle landa. Konflikter skulle lösas och filmen föll allt mer in i klyschor den sista halvtimmen. Ganska trötta sådana. Trött blev även jag som tittade.
Sista halvtimmen hade jag strukit helt om jag varit den som bestämde. Men det är jag ju sällan.

Genom filmen löper två parallella spår. Dels det om vem Rita egentligen är, och dels det om en pedofilhärva som Rita hjälper till att utreda. Länge fungerar det bra med de två och jag upplever inte pedofilspåret som utfyllnad. Men närmare slutet tappar jag intresset även för den och önskar att den hade fasats ut betydligt tidigare.

Visuellt uppskattar jag filmens dokumentära lager som läggs vid de imperfekta inzomningarna, de märkligt nära närbilderna och de skakiga bilresorna. Det känns mer som att kameran försöker fånga upp vad som just nu händer, än att vi ser ett perfekt sceneri spelas upp enligt på förhand bestämda instruktioner.

Uppskattar gör jag även miljöerna. Det är grått och trist. Jobbet, hemmet och människorna är alla färglösa på ett exceptionellt väl genomfört sätt. I synnerhet hemmet. För mig som myser av det nedgångna i missfärgade tapeter och smaklösa heltäckningsmattor är hemmamiljön en fröjd för ögat.

Vissa har sagt att filmen är äcklig, med explicita, märkliga sexscener. Dessa tycker jag har sin plats i filmen. Bra om tittarna tycker det är äckligt, för det är definitivt meningen från filmmakarnas håll. Det här är inga vanliga människor som ligger på människors vis, det här är något annat. Det är ju en helt annan art. De skildringarna är bra.

Jag har även läst viss kritik mot hur trollen fungerar. Ifrågasättanden av trollens egenskaper. Dessa åsiker är naturligtvis ingenting att ta på allvar. Varje kulturskapare är fri att skapa sina egna väsen och tolka gamla väsen dem precis som de vill. Det viktigaste är att stämningen sitter på plats.

Jag tycker att filmen faller inom den svåra grupp där jag velar mellan betyg 3 och 4. Den har lyckats med mycket och den är nyskapande i sin trollskildring, men jag blir samtidigt så besviken på de trötta klyschorna att jag börjar tvivla. Är det verkligen nyskapande? Är inte det här historien om tjänaren som får veta att han egentligen är prins och som får livet vänt upp och ner när han får veta vem han egentligen är? Som utforskar sitt riktiga jag, bemästrar diverse nya färdigheter och i slutet besegrar de onda? Jo det är det. Men det kanske inte gör något. Eller gör det det? Jag har så svårt att bestämma mig.

Jag tror att jag har övertygat mig själv i slutändan om att filmen ändå förtjänar en svag 4 av 5 i betyg. Grattis Gräns, en fyra ska man vara glad för!

Här kommer en riktig spoiler:

Jag hade gärna sett att filmen tog slut när Rita och Vore sprang runt nakna i skogen och var glada troll. Där har hon ju ”hittat sig själv”, det hade varit ett bra slut på filmen.

Det här inlägget postades i Film och TV och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *