Grönt te

Novell av Sheridan LeFanu

Grönt te är en nätt bok, då den utgörs av en endaste novell. Det är glädjande att Aleph bokförlag valt att översätta och ge ut en potentiell pärla ur skräckhistorien.

Konceptuellt är berättelsen mycket intressant. En man dricker grönt te och börjar se en apa som förföljer honom. Ingen annan kan se apan. Apan är troligtvis en hallucination.

Utöver ett lovande koncept finns emellertid inget exceptionellt genomförande. Detta gör mig lite konfunderad. Inte över historien, utan över mitt eget förhållningssätt till densamma. Hur ska jag bedöma en berättelse från 1800-talets mitt, som skrivits med helt andra synsätt på hur litteratur ska utformas än vad dagens motsvarigheter har
Jag upplevde problemet även när jag läste igenom ett antal Poe-noveller, vilket jag kommer återkomma till inom en snar framtid. Problemet utgörs i grunden av att jag inte kan bedöma utförandet ordentligt. Jag har inte de rätta verktygen – ännu – att göra värdiga analyser av litteratur som avviker från de konventioner jag är van vid.

Lösningen just nu blir att jag bedömer historierna för vad jag kan läsa. Det finns ju fler som inte har djupblodade kunskaper om litteraturhistoria. Jag får väl recensera för de icke invigda, sådana som jag själv.

Tycker jag att Grönt te är spännande? Nej inte särskilt. Inte heller rolig, tankeväckande eller läskig. Den är konceptuellt toppen men lämnar mig i övrigt oberörd. Jag är emellertid tacksam mot förlaget som översätter och ger ut litteratur av detta slag. Jag älskar tillgängliggörandet.

Författare: Sherdian LeFanu
Utgivet: Ursprungligen 1869. På svenska 2013 av Aleph bokförlag.
Sidantal: Runt 45, inklusive bilder

Det här inlägget postades i Litteratur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *