Hemsökelsen på Hill House

Roman av Shirley Jackson

Varning! Det finns knappt några recensioner av den här romanen som inte spoilar kritiska element i berättelsen. Undvik därför att läsa andra recensioner av den, om du planerar att läsa romanen. Min korta recension är emellertid smakfullt spoilerfri.

Hill House sägs vara ett av de mest hemsökta husen i landet. Doktor Montague bjuder in några väl utvalda främlingar att övernatta i huset med honom och bevittna hemsökelsen. Resultatet är en mysigt kuslig roman med drömska undertoner.

Hemsökelsen på Hill House blev en sträckläsning som aldrig riktigt nådde de toppar jag så många gånger trodde att den var på väg mot. Den bjöd på ett språkbruk som inte gifte sig med romanens dramaturgi, vilket fick mig att ständigt känna att den inte riktigt hittade rätt. Men språket är hurtigt och karaktärernas dynamik är ljuvlig. Romanens betyg blir inte full pott, men väl 4+ av 5.

Författare: Shirley Jackson
Utgiven: Ursprungligen 1959, då Jackson var 43 år gammal. Hennes femte utgivna roman. Här på svenska av MiMa förlag, 2017. Romanen har även filmatiserats 1963 och 1999.
Omfattning: 220 helt vanliga boksidor. Mycket lagom för en bok man inte kan lägga ifrån sig.

 

Tidigare har jag av Shirley Jackson läst novellen The Lottery, som brukar komma med på listor över världens bästa skräcknoveller. Jag noterar att jag har gett även den betyg 4+ av 5, med kommentaren ”Bra uppbygd spänning hela vägen till det något knäppa avslutet”.
Filmatiseringen av The Haunting of Hill House från 1963 har jag tidigare sett, och gett glada 5 av 5 i betyg till.

Det här inlägget postades i Litteratur och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *